LCD / LED TV

Jesi li ti jedan od rijetkih korisnika, koji umjesto vrlo tankog LED televizora, kod kuće još uvijek imaa veliku i tešku 'kutiju'? Ili jednostavno želiš zamijeniti svoj stari LCD s novijom LED verzijom? U svakom slučaju, pogledajte ponudu različitih uređaja kako bi ti prije kupnje bilo lakše izabrati najprikladniji TV.

Postoje različiti televizori, koji se razlikuju po brojnim karakteristikama, poput vrste zaslona (LCD ili LED), veličine zaslona u cm, 3D prikaz, raznih ulaza (HDMI, DVI), rezolucija, povezivanje, Smart TV, vrsta rezolucije (Ultra HD, Full HD) i nekih drugih.

Ovisno o vrsti zaslona, razlikujemo LCD i LED tehnologiju, pri čemu su LED televizori zapravo LCD televizori koji za osvjetljavanje zaslona koriste LED diode. Omogućavaju veći raspon kontrasta i boja i na taj način mogu intenzivnije prikazati boje te imaju bolji prikaz crne boje. Prednost imaju i u energetskoj učinkovitosti jer mogu prilagoditi uvjetima osvjetljenja u prostoriji – u mračnim uvjetima osvjetljenje je na minimumu, a u svijetlim uvjetima osvjetljenja na maksimumu i puno jače nego kod LCD televizora. LED televizori su također znatno tanji.

Veličina ekrana se mjeri u inčima, pa tako imamo vrlo različite veličine (od manje od 20 '' pa sve do više od 50 ''). Koja veličina je pogodna za vaš dnevni boravak ili spavaću sobu? Stručnjaci obično preporučuju da udaljenost od HD televizora bude četiri puta veća od dijagonale prijemnika, a udaljenost od Full HD televizora oko tri puta veća od dijagonale televizora.

S obzirom da su danas televizori postali nešto više nego samo uređaj za praćenje TV sadržaja, vrlo važna tehnička karakteristika je povezivanje, koja omogućuje povezivanje s drugim uređajima. Za spajanje na Internet bitno je imati mogućnost bežičnog povezivanja; neki od modela danas dostupnih na tržištu imaju ugrađeni Wi-Fi.

Smart TV je oznaka za pametne televizore, koji osim gledanja TV sadržaja omogućavaju korištenje aplikacija, kao na pametnim telefonima i tabletima. Među njima su Skype za razgovore preko zaslona, društvene mreže, YouTube, itd.

Kad kupuješ novi TV, moraš paziti da njegova veličina odgovara prostoru u kojem se nalazi. Veći televizor ne znači uvijek bolju kupnju, jer možeš imati problem gledanja u veliki televizor u maloj prostoriji. Prije kupnje uzeti u obzir željene tehničke karakteristike i dodatne mogućnosti s obzirom na cijenu koju smatraš da bi bila dovoljna za kupnju novog TV.

više
Savjeti 0
1044 proizvoda
 • Popularnosti
  • Popularnosti
  • Cijeni (od najniže)
  • Cijeni (od najviše)
  • Nazivu proizvoda (A-Z)
  • Nazivu proizvoda (Z-A)
  • Broju trgovina
  • Popust (od najnižeg)
  • Popust (od najvišeg)
® 2022 Ceneje d.o.o., dio grupe Heureka