Odabir ljepila i sredstava za brtvljenje

11.05.2017. 11:36:00

Ljepila, sredstva za brtvljenje, kit, gips smjese su s kojima možete obaviti manje popravke u kući. Na izbor imate veliki broj proizvođača i vrsta takvog materijala. Sredstva za brtvljenje izaberite za popravak prozorskih okvira ili dijelova kupaonice, ljepila birajte za pločice i druge podne obloge, a kit i gips možete iskoristiti za popravak pukotina u zidovima ili namještaju.

Sredstva za brtvljenje namijenjena su ispunjavanju rupa i pukotina na različitim površinama, a u svrhu sprječavanja curenja. Smjese za brtvljenje prozora ili vrata dostupni su u različitim bojama i količinama. Prije kupovine provjerite koja će vrsta najbolje odgovarati obliku, veličini i boji vaših vrata ili prozorskih okvira. Trebali biste izabrati takvo koje će biti otporno na promjene temperature ili tlaka i koje će svojim komponentama odgovarati materijalu koje planirate brtviti. Postoje i samoljepiva sredstva za brtvljenje, međutim, njih ne smijete bojati, a i samo održavanje okna je pomalo otežano.

Kada izabirete ljepila za pločice pripazite jer postoji više vrsta ljepila različitih namjena. Cementno ljepilo se miješa s vodom, disperzijsko je već spremno za upotrebu, a postoji i drugih vrsta ljepila na bazi umjetnih smola. Svako ljepilo za pločice ima svoje specifične karakteristike i oznake. Važni su čak i neku vanjski utjecaji; ako su, primjerice, temperature niske bolje je izabrati neko brzosušeće ljepilo.

Postoje i razna ljepila za drvene podne obloge poput parketa i laminata. Kod kupovine pripazite na to da je ljepilo neutralno i dobrog sastava te pripazite na brzinu sušenja. Ljepilo za drvo može biti prirodno, odnosno biljnog ili životinjskog porijekla ili sintetičko.

® 2020 Ceneje d.o.o.