Potraži među prikazanim proizvodima

Cijena
MIN MAX

Monitori

(1111 proizvod)

Bilo na poslu ili kod kuće, mnogi od nas provode duge sate ispred računalnih monitora. Odabir pravog monitora stoga čini vaše iskustvo rada s računalom ugodnijim, pomaže smanjiti naprezanje očiju i povećava učinkovitost.

 

Kako odabrati monitor?

Koje vrste monitora postoje i koje prednosti donose?

Sve ovisi o tome za što ćete koristiti monitor. Dizajner će trebati drugačiji monitor nego programer softvera.

Ovdje možete pronaći opis glavnih stvari na koje morate obratiti pozornost pri odabiru monitora.

 

 

Koje vrste monitora postoje?

 

Zakrivljeni monitori

Zakrivljeni zaslon najčešći je kod većih i ultraširokih monitora.

Kod većih monitora prednost zakrivljenosti dolazi do izražaja. Na ravnom monitoru velike dijagonale teško je vidjeti rubove bez okretanja glave.

Kod zakrivljenog zaslona rubovi ekrana bliže su očima, točnije uvijek su gotovo jednako udaljeni od očiju. Dakle, prirodno ih percipirate svojim perifernim vidom.

Zakrivljeni monitori posebno su popularni među gamerima. S druge strane, nisu najprikladniji za dizajn i drugu grafiku. U zanimanjima koja se intenzivno bave grafikom, svako izobličenje slike je nepoželjno. Radijusi savijanja monitora su različiti.

 

Prednosti zakrivljenih monitora:

 • Kopira vidno polje vašeg oka
 • Manje naprezanja očiju i vrata
 • Proširuje se na periferni vid
 • Uklanja odsjaj svjetlosti

 

 

Nedostaci zakrivljenih monitora:

 • Zauzimaju više prostora
 • Nisu prikladni za postavljanje više monitora
 • Druga osoba ne vidi sliku

 

Gaming monitori

 

Gaming monitori su monitori koji zadovoljavaju visoke grafičke zahtjeve igrača računalnih igara.

Brzina osvježavanja i tehnologije koje sprječavaju prelamanje slike i ghosting (situacija kada vidite obrise već nestale slike na ekranu) - G-Sync i FreeSync.

To omogućuje igračima da brže reagiraju na situacije u igri.

Za gaming monitore, općenito, što je veća stopa osvježavanja (Hz) i što je veće vrijeme odziva (ms), to bolje.

Najbolji gaming monitori mogu podnijeti brzinu osvježavanja veću od 144 Hz, a vrijeme odziva manje je od 4 ms.

Zakrivljeni ultraširoki monitori prikladni su za utrke i akcijske igre, koje vas stvarno uvlače u akciju. Igrači će također cijeniti maštovit dizajn koji odgovara ostatku njihove računalne opreme.

 

Prednosti gaming monitora:

 • Visoka stopa osvježavanja zaslona
 • Kratko vrijeme odziva
 • Tehnologija protiv prelamanja slike i ghostinga

 

Nedostaci gaming monitora:

 • Viša cijena
 • Obično manje precizna ljestvica boja jer postoji kompromis između točnosti boja i brzine monitora

 

 

Gaming monitori

 

 

Monitori za fotografe

Fotografi trebaju posebno precizan izgled boja na svojim zaslonima. Za njih je najvažnija pokrivenost sRGB prostora boja.

Bitna je i dovoljno velika dijagonala i rezolucija - idealno QHD ili Ultra HD.

Brzina osvježavanja monitora nije bitna za fotografije. Važnija je viša razina osvjetljenja ekrana, otpornost ekrana na odsjaj te također dobra ergonomija - mogućnost okomitog okretanja monitora (pivot) ili pričvršćivanja na zid/nosač po VESA sustavu.

 

Dodatna prednost je mogućnost strojne kalibracije boja uz pomoć sonde i posebnog softvera.

 

Prednosti:

 • Visoka točnost prikaza boja
 • Površina protiv odsjaja
 • Dobra ergonomija

 

Nedostaci:

 • Viša cijena
 • Samo osnovni broj sličica u sekundi
 • Monitori za CTA fotografe

 

 

Monitor za uredski rad

 

Optimalna kombinacija dijagonale i rezolucije posebno je važna za uredski rad.

Na većem monitoru više razlučivosti svoj rad možete rasporediti na više aktivnih prozora jedan pored drugoga kako biste povećali svoju produktivnost. Tehnologija bez treperenja također je korisna jer smanjuje naprezanje očiju.

 

 

Monitor za grafičare, kreatore videa i druge korisnike multimedije :)

 

Kreatori multimedijskih sadržaja imaju najveće zahtjeve kada su u pitanju monitori. Za njih su prava reprodukcija boja i pokrivenost sRGB prostora boja alfa i omega. Također im je potrebna dovoljno velika radna površina na ekranu visoke rezolucije, dubine boja, visoke maksimalne svjetline i kontrasta.

 

 

Monitor za povremenu kućnu upotrebu (filmovi i web)

Obično ne postoje strogi zahtjevi za opću kućnu upotrebu. Dovoljno je postaviti zahtjeve dijagonale i rezolucije. Ako ne planirate gledati filmove u Blu-ray kvaliteti, dovoljna je Full HD rezolucija. Veći kontrast pridonijet će živopisnijem izgledu filmova.

 

 

HD i 4K monitori

Ultra HD nudi 4 puta više piksela u usporedbi s Full HD-om. Visoka rezolucija nije prikladna samo za profesionalne grafičke dizajnere, već i za sve ostale korisnike. Fini detalji bit će cijenjeni za uredski rad, surfanje internetom i igranje računalnih igrica. Monitori rezolucije 4.096 × 2.160 px označeni su kao 4K monitori, odnosno oni s omjerom stranica 16:10. Međutim, češće ćete naići na Ultra HD monitore koji imaju razlučivost od 3.840 x 2.160 piksela i stoga uobičajeniji omjer slike 16:9.

 

Prednosti Ultra HD i 4K monitora:

 • Vrlo fino renderiranje slike
 • Može zamijeniti par monitora niže rezolucije

 

Nedostaci Ultra HD i 4K monitora:

 • Viša cijena
 • Veći zahtjevi za performansama računala

 

 

Monitori sa ekranom osjetljivim na dodir

 

Monitori sa zaslonom osjetljivim na dodir omogućuju vam upravljanje računalom bez upotrebe tipkovnice i miša.

Takvi monitori nisu najprikladniji za uredski rad ili igranje igrica. Najveće prednosti koristimo prilikom pregledavanja interneta ili prezentacija na poslu.

Monitori osjetljivi na dodir mogu se koristiti kao blagajne i samoposlužni sustavi. Pogotovo s nekim zatvorenim operativnim sustavom u oblaku kao što je Chrome OS Flex. Kvaliteta zaslona ovdje nije posebno važna, ali će varirati ovisno o tehnologiji senzora dodira. Najčešće se koristi kapacitivni dodirni sloj.

 

Prednosti monitora na dodir:

 • Nema potrebe za tipkovnicom i mišem
 • Pogodno za prezentacije i oglašavanje

 

 

Nedostaci monitora na dodir:

 • Sloj osjetljiv na dodir smanjuje kvalitetu zaslona
 • Prikladno samo za posebnu upotrebu
 • Monitori osjetljivi na dodir
 • S vremenom gube osjetljivost na dodir

 

 

Važne tehničke karakteristike monitora

 

Dijagonala

 

Dijagonale monitora mjere se u inčima ("). Najpopularniji raspon dijagonala monitora je od 24" do 30".

Za rad s grafikom i multimedijom najprikladniji je monitor dijagonale 32" (ili veće).

Općenito, veći monitor je prikladniji za takav rad, ali prevelik monitor može biti i neudoban za rad jer morate prečesto okretati glavu i više naprezati oči. To također ovisi, naravno, o tome koliko prostora imate na stolu. Rezolucija obično ide ruku pod ruku s povećanjem dijagonale monitora.

 

 

Razlučivost i omjer slike

 

Razlučivost se odnosi na broj piksela po širini i visini zaslona. Što je veća razlučivost zaslona, to je bolja slika. Ako je razlučivost preniska, slika nije jasna i tekst može izgledati pikseliziran. Danas se Full HD rezolucija smatra osnovnom i sasvim je primjerena do dijagonale od 24 inča. S 27-inčnim monitorima obično već vidite više razlučivosti najnovije QHD tehnologije. Najveći i najkvalitetniji monitori privlače iznimno visokom rezolucijom 4K. Na takvom monitoru možete uživati ??u filmovima i igricama najviše kvalitete. Posebno u potonjem slučaju, potreban vam je vrlo snažan procesor za prikaz ove slike.

 

Tablica razlučivosti monitora

Rezolucija slike Broj piksela Omjer slike
4K Ultra HD 3840 × 2160 16:9
WQHD 3440 × 1440 21:9
QHD 2560×1440 16:9
WUXGA 1920 × 1200 16:10
Full HD 1920 × 1080 16:9

 

Standardni omjer širine i visine slike danas je široki zaslon, što odgovara prirodnom vidnom polju osobe. Sve gore navedene rezolucije također odgovaraju omjeru 16:9. Uredski računalni monitori obično su viši (16:10, 4:3), s druge strane, gaming monitori često su širi (21:9, 32:9).

 

 

Vrsta panela

Svi moderni računalni monitori koriste ravne LCD zaslone s LED pozadinskim osvjetljenjem. Posebna vrsta zaslona tada prikazuje zasićenost boja, dubinu boje i druge parametre:

IPS i PLS paneli imaju izvrsnu reprodukciju boja, nisku potrošnju energije i široke kutove gledanja.

TN paneli su jeftiniji, obično imaju slabiji odziv i lošiju kvalitetu slike, prednost je brz odziv.

VA, MVA i PVA paneli su kompromis između IPS i TN, s druge strane, LED paneli nude bolji izgled i duži životni vijek.

 

 

Svjetlina monitora

 

Svjetlina ekrana izražava se u jedinicama cd/m2. Što je vrijednost veća, monitor može biti svjetliji. Ovo je općenito poželjno radi bolje čitljivosti u vrlo svijetlim okruženjima. Ako je potrebno, također je moguće smanjiti svjetlinu. Minimalna vrijednost trenutno je 300 cd/m2 ili niti (jedna kandela po četvornom metru jednaka je jednoj niti).

 

 

Koje je vrijeme odziva monitora u milisekundama?

 

Jednostavno rečeno, ovo je vrijeme potrebno da se piksel promijeni iz bijele u crnu i natrag. U praksi se točkice uglavnom mijenjaju između nijansi sive, iz jedne u drugu nijansu sive.

Brzina osvježavanja također je važna. Kod LCD monitora to više ne utječe na brzinu iscrtavanja slika, jer se osvježavaju samo točke koje su se promijenile tijekom promjene zaslona.

Što je veća brzina osvježavanja, to je lakši rad i manji napor za oči.

Čak i kod kontrasta, omjer je bolji ako je brojka veća, ali oštrija slika ovisi uglavnom o tome što najčešće radite s računalom, o vašim navikama i vidu.

Svjetlina monitora je važna i o njoj se mora voditi računa posebno kada radimo u osunčanoj ili jako osvijetljenoj prostoriji, kada nam je potrebno više svjetla da prođe kroz prirodno ili umjetno osvijetljen ekran. U ponudi se mogu pronaći modeli s različitom svjetlinom, no prosječna je oko 200 cd/m2.

 

Maksimalna svjetlina zaslona

Mjeri se u cd/m2 i vjeruje se da što je veća vrijednost, to bolje. Pojedinačni pikseli u boji su tako svjetliji, a rezultati vašeg rada vidljiviji. Ako je potrebno, svjetlina se uvijek može smanjiti. Minimalna vrijednost trenutno je najmanje 300 cd/m2, 350 cd/m2 se preporučuje za grafičke dizajnere i igrače, a svjetlina iznad 400 cd/m2 korisna je samo za monitore koji se koriste u vrlo svijetlim prostorima kao što su izložbeni prostori.

 

Kontrast

Što je veći kontrast, to je bolja kvaliteta boja, posebno crno-bijele. Za uredsku upotrebu bit će dovoljan omjer od 400:1, a za igranje i gledanje filmova barem 1000:1. Visokokvalitetni monitori imaju omjer 2000:1 ili više. Mnogi proizvođači navode dinamički kontrast umjesto statičkog kontrasta, na koji može utjecati, primjerice, pozadinsko osvjetljenje i često doseže 1.000.000 : 1, pa je statički kontrast prikladniji.

 

Brzina osvježavanja/odziv

Oba su podatka posebno važna za igrače akcijskih računalnih igara. Nije toliko važno za normalnu upotrebu. Prvi podatak pokazuje koliko puta u sekundi monitor može ponovno iscrtati sliku. Standard među LCD-ima je 60 Hz, a većina korisnika vjerojatno neće primijetiti promjenu. Iznimka su FPS akcijski igrači koji bi trebali odabrati monitor s 144Hz ili više.

Vrijeme odziva izraženo je u milisekundama i označava vrijeme potrebno da piksel promijeni boju. Što je vrijeme kraće, manji je rizik od zamućenja slike tijekom brzog kretanja. Normalni monitori imaju vrijeme odziva od oko 8 milisekundi, ali najbolji monitori za igranje imaju vrijeme odziva od oko 2 milisekunde.

 

 

Dubina boje i točnost boja

Govori koliko je memorije rezervirano za svaku od primarnih boja RGB matrice (crvena, zelena, plava). Standardni su 8-bitni monitori koji mogu prikazati do 16 milijuna nijansi. Postoje i 10-bitni monitori koji mogu prikazati do milijardu. Za prosječnog korisnika razlika je zanemariva, ali je profesionalni grafički dizajneri primjećuju na djelu.

 

 

Ostale funkcije monitora

Zakrivljeni zaslon – okomito zakrivljeni zaslon smanjuje odsjaj monitora, dok dijagonalno odgovara užem vidnom polju u usporedbi s ravnim monitorom.

Ugrađeni zvučnici - neki monitori imaju ugrađene zvučnike, ali oni su više nego dovoljni za osnovnu upotrebu, budući da kvaliteta nikada neće biti vrlo visoka zbog ograničenja veličine. Za redovne korisnike to može biti sasvim dovoljno rješenje koje štedi novac za kupnju zvučnika i prostor na stolu.

Ugrađeni TV prijamnik - zahvaljujući ugrađenom prijamniku na monitoru možete podesiti i emitiranje digitalne televizije - npr. u malim stanovima možete spojiti dva uređaja u jedan, što je potpuno dovoljno za obje namjene. Neki od ovih monitora također imaju utor za CI karticu za pristup TV kanalima koji se plaćaju.

Podešavanje svjetline i kontrasta - Gotovo svaki monitor omogućuje podešavanje osnovnih postavki slike, uključujući svjetlinu i kontrast. Ako često radite u mraku, osim maksimalne vrijednosti svjetline pozornost privlači i najniža vrijednost svjetline. Tu su i monitori s automatskim podešavanjem svjetline koji se prilagođava ambijentalnom svjetlu.

Touch bar - danas je sučelje većine sustava već dizajnirano za upravljanje dodirom, a monitori koji to podržavaju sve su češći. Imajte na umu da su monitori osjetljivi na dodir gotovo isključivo dostupni sa sjajnom površinom zaslona.

Ugrađena web kamera – Ugrađene kamere s mikrofonom češće su na prijenosnim računalima, ali ih možete pronaći i na stolnim monitorima. Iako kvaliteta ovih kamera nije na razini kamera koje možete kupiti zasebno, dovoljno su dobre za normalne videopozive s prijateljima.

Zaštita od prelamanja slike - prelamanje slike prijetnja je pri brzom crtanju u grafički zahtjevnim programima, najčešće u igrama. Razlog za to je što brzina osvježavanja monitora nije ista kao brzina kadrova programa. To se obično ne događa često, ali može biti loše za vaš doživljaj gledanja. Tehnologije NVidia G-Sync i AMD FreeSync mogu u potpunosti eliminirati prelamanje slike, no za njih morate platiti malo više.

Filter bez treperenja i plave svjetlosti - koristan za dugotrajan rad, ne samo navečer, jer sprječava umor očiju i glavobolju.

 

 

Povezivost

 

Stariji DVI ulaz grafičkih kartica, iako se njegova upotreba smanjuje, još uvijek se nalazi na prilično širokom rasponu monitora. Njegova rezolucija je ograničena na 2560 x 1600 px. Dodatno, neki monitori još uvijek imaju zastarjeli analogni VGA/D-Sub, koji podržava 10-bitnu boju, ali oštrina slike opada s većom rezolucijom. Trenutno se najčešće koristi HDMI ulaz koji osim slike može prenositi i zvuk. Mana mu je što podržava samo 8-bitne boje. Ako želite spojiti monitor s 10-bitnom bojom, potreban vam je DisplayPort, koji pruža najbolju kvalitetu slike među konvencionalnim ulazima. Međutim, nemaju ga sve grafičke kartice.

 

 

Površina zaslona

 

Površina LCD monitora može biti mat, sjajna ili antirefleksna. Sjajni zaslon prikazuje bogatije boje, ali je vrlo osjetljiv na upadnu svjetlost. Iako mat monitor malo smanjuje živost boja, on ne reflektira svjetlost. Antirefleksni premaz kombinira svojstva oba – dobru svjetlinu i reprodukciju boja te vrlo dobro smanjenje odsjaja. Odgovarajući izbor stoga ovisi o mjestu postavljanja monitora i načinu osvjetljavanja i zatamnjivanja prostorije.

 

 

Potrošnja energije

 

Općenito, LCD-i su relativno štedljivi, s potrošnjom obično između 30 i 40 W. Za one velike, naprednije s visokom rezolucijom, potrošnja može biti dvostruko veća, što je cijena za visoku kvalitetu slike. Ako monitor radi nekoliko sati dnevno ili čak neprekidno, račun za struju će vjerojatno biti veći.

Osnovni modeli monitora obično imaju jednu fiksnu poziciju s mogućnošću podešavanja visine. Ovo je korisno ako želite da monitor bude postavljen pod idealnim kutom za vaše oči. Napredniji monitori također vam omogućuju naginjanje zaslona za još bolje podešavanje kuta. Nagib do 90° (pivot) također je koristan, posebno za grafičke dizajnere ili one koji često pišu duge dokumente na računalu.

 

 

Dodaci za monitore

 

Kao i za zaslon telefona, tako i za monitor računala možete dobiti zaštitnu foliju. Iako je rizik od oštećenja u domaćim uvjetima prilično mali, potrebno je paziti i kod brisanja površine, gdje sitne čestice mogu izazvati sitne ogrebotine. Tu su i folije sa sigurnosnom funkcijom koje možete pronaći pod oznakom "folije za zaštitu privatnosti". To će znatno smanjiti kutove gledanja monitora, tako da nitko oko vas neće moći vidjeti podatke na vašem ekranu. Tu su i antirefleksne folije koje štite od ogrebotina i neugodnog odsjaja svjetlosti.

Monitori su uvijek opremljeni osnovnim stalkom, ali neki također dopuštaju montažu na druge stalke ili nosače. Najčešće su to zidni nosači ili posebne rotirajuće ruke koje omogućuju jednostavno pomicanje monitora. Pogledajte VESA podršku, koja određuje udaljenost između četiri pričvrsna vijka na stražnjoj strani zaslona. Takav će monitor biti kompatibilan s maksimalnim brojem nosača.

 

 

Često postavljana pitanja

 

Kako spojiti monitor i TV?

Tehnički, nećete spojiti monitor i TV, već računalo na koje je monitor spojen. Iako postoji mnogo konektora kao što su VGA, Scart, USB-C i slični, bez premca najbolji način je spajanje na hdmi sa hdmi kabelom. Zatim na televizoru odaberete hdmi izlaz (obično imaju oznaku hdmi1, hdmi2, hdmi3...) i na računalu odaberete želite li imati proširenu radnu površinu preko dva ekrana ili želite projicirati ekran na TV.

 

Ukoliko posjedujete smart TV, moguće je povezati monitor i računalo putem Wi-Fi veze.

 

Zašto monitor treperi?

Monitor obično treperi iz dva razloga:

 • Kvarovi na stroju (oštećenja, mehanički kvarovi)
 • Softverske pogreške (greške upravljačkog programa grafičke kartice)

Prvi tip obično uključuje oštećenje zaslona uzrokovano padom. Najčešća je softverska pogreška. Problemi s upravljačkim programom grafičke kartice mogu utjecati na brzinu osvježavanja. U tom slučaju provjerite je li upravljački program nadograđen na najnoviju verziju ili ga resetirajte u postavkama.

 

Kako očistiti monitor?

Očistite monitor krpama ili sredstvom za čišćenje ekrana i krpom od mikrovlakana. Na taj način nećete ostaviti nikakve tragove na ekranu. Krpe od mikrovlakana su toliko mekane da nećete oštetiti ili izgrebati ekran. Sprejevi i krpice za čišćenje također imaju antistatička svojstva pa se prašina neće dugo nakupljati na ekranu.

Prikaži više
Savjeti 0
1111 proizvod
Razvrstaj:
 • Popularnosti
 • Cijeni (od najniže)
 • Cijeni (od najviše)
 • Broju trgovina
 • Popust (od najvišeg)
 • Nazivu proizvoda (A-Z)
 • Nazivu proizvoda (Z-A)
® 2024 Ceneje d.o.o., dio grupe Heureka