SSD diskovi

(211 proizvod)

Želiš da tvoje računalo radi brže? Pitaš li se kako se možeš zaštiti od kvara tvrdog diska? Ili možda jednostavno tražiš novi tvrdi disk i želiš dobiti najbolje što se nudi. Još prije no što se nakaniš na kupnju, provjeri široku ponudu raznih proizvoda te si olakšaj odluku.

SSD diskovi su tvrdi diskovi koji rade brže, tiše i bolje nego njihova klasična inačica, a k tome se i manje kvare. Možeš odabrati između priznatih proizvođača poput Intela, Kingstona, Samsunga, Transcenda i ostalih, a njihovu veličinu mjerimo u gigabajtima.

Klasični tvrdi diskovi rade s pomoću rotirajućih magnetnih ploča na koje se spremaju podaci. Takve ploče se tijekom rada vrte s različitim brojem okretaja pri čemu se i zagrijavaju, a kod pregrijavanja može doći do kvara. SSD diskovi djeluju po principu drugačije tehnologije koja ne koristi magnetni zapis, već flash spremnik na kojem pisanje i čitanje podataka teče brže.

Rotirajuće ploče običnih tvrdih diskova su uzrok njihove glasnoće, a SSD diskovi rade skoro pa nečujno te za svoj rad koriste manje energije što je vrlo važno kada kupuješ disk za prijenosno računalo. Njihova je prednost da su manji te da se ne pregrijavaju što ih čini savršenima za prijenosna računala i manja kućišta u kojima nema mnogo prostora za komponente.

Kako pri kupovini klasičnog tvrdog diska, tako i pri odabiru SSD diska treba promisliti koliko prostora trebamo te u koje ćemo ga svrhe koristiti. Ukoliko računalo koristiš samo za pisanje i surfanje po internetu te na njemu imaš spremljene fotografije i neke podatke, trebaš manji disk. No, koristiš li na računalu zahtjevne programe i aplikacije ili filmove i muziku, trebao bi razmisliti o kupovini diska s puno prostora.

Prikaži više
Savjeti 0
211 proizvod
Razvrstaj:
  • Popularnosti
  • Cijeni (od najniže)
  • Cijeni (od najviše)
  • Broju trgovina
  • Popust (od najvišeg)
  • Nazivu proizvoda (A-Z)
  • Nazivu proizvoda (Z-A)
® 2024 Ceneje d.o.o., dio grupe Heureka