Potraži među prikazanim proizvodima

Cijena
MIN MAX

Brand

Motorna ulja

(1 proizvod)

Jeste li znali da kupnjom kvalitetnog i pravog motornog ulja možete smanjiti troškove održavanja svog vozila i potrošiti manje goriva, dok istovremeno vaše vozilo ima čišći ispuh? Korištenjem dobro odabranog motornog ulja utječete i na pouzdaniji i trajniji rad motora vašeg vozila.

Motorna ulja dijele se prema kvaliteti i viskoznosti. Viskoznost pokazuje koliko je ulje rijetko ili gusto. Vrijednost viskoznosti ima dodatnu komponentu, a to je temperatura. Dakle, što je vrijednost viskoznosti niža, to je niža viskoznost pri niskim temperaturama, što znači da je ulje fluidnije i brže dolazi do svih mjesta gdje trenje treba biti što manje.

Vrijednost viskoznosti motornih ulja može se kretati od 0 do 60. Pri nižim vrijednostima, od 0 do 15, dodaje se slovo W, što znači da je motorno ulje pogodno za upotrebu na nižim zimskim temperaturama. Veće viskoznosti, od 20 do 40, pogodnije su za umjereno toplu klimu, a viskoznosti od 50 do 60 pogodne su za vrlo vruću klimu i najteže radne uvjete. Većina proizvođača nudi motorna ulja koja su korisna tijekom cijele godine, jer je njihova viskoznost istodobno pogodna za niže i više temperature. Takva ulja su označena sljedećim vrijednostima viskoznosti: 5W-30, 5W-40, 10W-40, 10W-50, 15W40 ili 15W-50.

Kvalitetno benzinsko motorno ulje će imati oznaku od SA abecedno nadalje prema SN, a svako sljedeće uzastopno slovo ukazuje na veću kvalitetu. Isto vrijedi i za dizel motorna ulja. Označeni su slovom C, a zatim je dodano slovo koje označava kvalitetu na isti način kao i kod benzinskih motora.

Za automobil koji je još uvijek pod garancijom, preporuča se zamjena ulja u servisnim intervalima (određeni vremenski interval ili kilometraža), no kada vozilo više nije u jamstvu, potrebno je samo obratiti pažnju na broj prijeđenih kilometara. Motociklisti mijenjaju ulje na jesen prije nego što motor započne zimski odmor, jer rabljeno ulje može stvoriti štetne spojeve koji mogu oštetiti dijelove motora.

Prikaži više
Savjeti 0
1 proizvod
Razvrstaj:
  • Popularnosti
  • Cijeni (od najniže)
  • Cijeni (od najviše)
  • Broju trgovina
  • Popust (od najvišeg)
  • Nazivu proizvoda (A-Z)
  • Nazivu proizvoda (Z-A)
® 2024 Ceneje d.o.o., dio grupe Heureka