Gitare

(5 proizvoda)

Kupuješ novu gitaru, ali ne znaš koja je prava za tebe? Sviranjem tog instrumenta možeš svirati različite glazbene stilove jer se radi o vrlom raširenom instrumentu koji je istovremeno jedan od omiljenih. Za lakši izbor si prije kupnje pogledaj šarolik izbor gitara i tako se lakše odluči.

Na raspolaganju su ti klasične, akustične, električne, elektro-akustične i bas gitare, a osim pojedinačnih možeš potražiti i gitarski komplet.

Klasična gitara može imati najlonske žice pa će te s njima za vrijeme sviranja prsti malo manje boljeti. Klasična gitara svira se, najčešće, u sjedećem položaju s lagano podignutom nogom na koju je gitara naslonjena. Takav je tip najprimjereniji za početnike, a koristi se prvenstveno za sviranje klasične glazbe.

Slična je akustična gitara s razlikom da ima malo veći trup, uži vrat te metalne žice. Tako ćeš dobiti glasniji i čišći zvuk (barem početnici), a zbog metalnih žica preporučeno je korištenje trzalice.

Posebnost električne gitare je povezivanje s pojačalom s kojim možemo kontrolirati glasnoću instrumenta i čistoću melodije. S tim tipom gitare su ti omogućene određene tehnike sviranja i zvučni efekti koje s običnom akustičnom gitarom ne možeš doseći.

Postoji također elektro-akustična gitara koja ima karakteristike akustične gitare, no možeš ju priključiti na ozvučenje i s tim vibracije žica prenijeti u električni oblik.

Od nabrojenih se najviše razlikuje bas gitara koja je sličnija kontrabasu. Najraširenija je ona s četiri žice, namijenjena je naglašavanju ritma i niskih tonova.

Ako si početnik najprimjerenija je kupnja klasične gitare jer se vježbom na tom tipu gitare najlakše naučiti osnovama sviranja. Raspon cijena gitare je velik, no ne savjetujemo kupnju najjeftinijih jer ti ne nude sigurnost za zadovoljstvo.

Prikaži više
Savjeti 0
® 2024 Ceneje d.o.o., dio grupe Heureka